Tiedote

Estä likinäköisyys – lepuuta silmiäsi Maailman näkökyvyn päivänä

Maailman näkökyvyn päivää (World Sight Day) vietetään taas lokakuun toisena torstaina. Tänä vuonna Silmäasema haluaa muistuttaa silmien lepohetkien tärkeydestä ja kirkkaiden näyttöjen vaikutuksista silmienterveyteen.

Katsomme arjessa yhä enemmän lähelle kuin kauas horisonttiin. Vietämme yhä enemmän aikaa erilaisten päätelaitteiden ääressä, vaikka huomaisimme silmien väsymisen. Ihmisen silmiä ei ole suunniteltu pitkäkestoiseen lähelle katsomiseen ja älypuhelimen selaaminen ja näyttöpäätetyöskentely rasittavat näkökykyämme entisestään.

”Jatkuva näytön katsominen aiheuttaa silmien väsymistä. Iästä riippuen vaikutukset ovat erilaisia. Lapsilla ja nuorilla on enemmän kapasiteettia katsoa pitkään lähelle, kun taas fysiologisten muutosten vuoksi 30-vuotiaalle se alkaa tuottaa jo ongelmia. Pitkään lähelle katsominen rasittaa ja väsyttää silmiä ja rasitus voi pidemmän päälle aiheuttaa likinäköisyyttä ja pahimmillaan myös muita ongelmia”, kertoo Silmäaseman johtava optikko Hemmo Salo.

Lasten ja nuorten likinäköisyys kasvava huoli 

Lasten ja nuorten likinäköisyys on viime vuosina kasvanut enemmän kuin koskaan aikaisemmin1. Tämä kehityssuunta huolestuttaa Saloa. 

”On tutkittu, että lapset jotka viettävät enemmän aikaa ulkona eivät likinäköisty samalla tavalla kuin lapset, jotka ovat paljon näyttöjen ääressä. Likinäköisyyden yleistyminen lasten ja nuorten keskuudessa ei ole hyvä asia, koska likinäköisyys saattaa myöhemmin vanhemmalla iällä aiheuttaa muita näkemisen ongelmia. Esimerkiksi glaukoomariski, silmänpohjan ongelmat ja jopa verkkokalvon irtoamisen riski ovat suuremmat”, Salo kertoo.

 

Näyttöjen ääressä vietetty aika vaikuttaa moneen asiaan

Kirkkaiden näyttöjen katsominen ei rasita vain silmien lihaksia, vaan myös niska- ja hartiaseutua. Sinistä valoa heijastavat näytöt voivat vaikuttaa myös unenlaatuun.  

”Lapsilla silmät ovat vielä joustavat, mutta lasten kohdalla ongelmalliseksi tulee myös sininen valo. Sininen valo on tärkeä päiväsaikaan, mutta illalla se piristää liikaa ja vaikeuttaa unensaantia”, Salo sanoo.

Hemmo Salon vinkit silmien lepuuttamiseen ja näyttöajan vähentämiseen:

  • Nosta katsetta ja katso säännöllisesti kauas. Esimerkiksi näyttöpäätteellä työskentelevän tulisi katsoa kerran tunnissa 5 minuuttia ikkunasta ulos.
  • Ulkoile ilman, että katsot kävellessä puhelinta. Nosta pää pystyyn ja siirrä katse kauas.
  • Silmiä liikuttavia lihaksia kannattaa jumpata säännöllisesti liikuttelemalla silmiä eri suuntiin.
  • Vaihda näyttöpääte pari tuntia ennen nukkumaan menoa kirjaan tai vaikka värityskirjaan.
  • Jos et näe enää kunnolla lähelle, niin hanki lukulasit ajoissa. Tihrustaminen rasittaa silmiä vielä enemmän.

#SilmienLepopäivä #WorldSightDay2017

 

Lisätiedot:

Hemmo Salo

Johtava optikko

+358 50 558 3393

[email protected]

 

Anne Rantanen

Markkinointipäällikkö

+358 50 535 8191

[email protected]

1) Brien A Holden, David A Wilson, Monica Jong, Padmaja Sankaridurg, Timothy R Fricke, Earl L Smith III, and Serge Resnikoff (2016) Myopia: a growing global problem with sight-threatening complications.