Tiedote

Joulupukin kaihi leikattu – pukki näkee nyt joulun entistä värikkäämmin

Joulupukki huomasi korona-aikana näön heikentyvän, mutta ei tiennyt syytä sille. Paikallisella Silmäasemalla lääkäri totesi syyksi kaihin. Koska joulu on pukille vuoden tärkeintä aikaa, hän päätti leikkauttaa silmät saman tien Rovaniemen silmäsairaalassa. 

”Hämärässä oli hankalaa liikkua, aina piti olla lyhty mukana, ja silti oli vaikea erottaa Petteriä muista poroista. Korona-aikana on tullut vietettyä paljon aikaa kotona lasten kirjeitä lukien ja tietokoneen ääressä etäyhteyksiä harjoitellen. Pikkuhiljaa huomasin, että tarvitsin yhä useammin muorin apua kirjeiden lukemiseen, ja niska tuli kipeäksi, kun aina joutui olemaan ihan nenä kiinni ruudussa”, joulupukki kertoo.

Joulupukki kärsi kaihista, kuten noin kolmasosa yli 65-vuotiaista suomalaisista. Kaihi ilmenee muun muassa näön sumentumisena, värien haalistumisena ja kontrastinäön heikentymisenä.

”Muori on aina patistanut minua pitämään huolen silmistäni, ja olen korkean ikänikin vuoksi käynyt säännöllisesti silmälääkärillä. Kun näitä oireita alkoi tulla, niin tiesin heti, mihin mennä”, pukki kertoo.

Silmälääkärin vastaanotolla tuttu lääkäri, Marko Ollila, kertoi joulupukille kaihista ja siitä, että ainoa hoito kaihiin on leikkaus. ”Lääkäri kertoi minulle, että kaihi oli edennyt niin pahaksi, että olisin halutessani päässyt suoraan jonoon julkiselle puolelle. Minulle oli kuitenkin tärkeää varmistaa, että silmät saadaan kuntoon hyvissä ajoin ennen joulua, joten leikkaus päätettiin tehdä mahdollisimman pian”, joulupukki kertoo.

Silmät leikattiin Rovaniemen silmäsairaalassa. ”Leikkaus meni hyvin. Marko Ollila, joka toimi myös leikkaavana lääkärinä, ja koko hoitotiimi olivat erittäin ystävällisiä ja kertoivat minulle tarkasti, miten leikkaus etenee ja mitä tippoja silmiin tulee leikkauksen jälkeen laittaa. Muori tuli hakemaan minut kotiin, päätettiin jättää porot kotiin ja matkustettiin poikkeuksellisesti autolla”, pukki kertoo.

”Vaikka leikkauksen jälkeen en enää olisi tarvinnut silmälaseja, minulle ei tullut mieleenkään luopua niistä. Minulla on ollut koko ikäni silmälasit ja tykkään niistä kovasti, ne ovat osa identiteettiäni. Päivitin vain linssit rakkaisiin kehyksiini”, pukki kertoo.

Itse asiassa joulupukilla on nyt entistäkin useammat lasit. Silmäasemalla hänelle vinkattiin ajolaseista, joilla pukki näkee entistä paremmin tuiskuissa. Lisäksi pukki tilasi suojalasit, jotta silmät pysyvät suojattuina myös tonttujen verstaalla.

”Kyllä nyt kelpaa lähteä töihin jouluna! Viime joulu meni aika lailla etäyhteyksillä, mutta nyt on ihana päästä jakamaan lahjoja kasvotusten ja näkemään lasten iloiset silmät entistä kirkkaammin!”

Lisätietoja:
Suomen virallinen joulupukki (Raimo Laitinen), [email protected]
Marko Ollila, silmätautien erikoislääkäri, soittopyynnöt numeroon 010 190 201
Anne Rantanen, markkinointijohtaja, [email protected], p. 050 535 8191