Tiedote

Lääkärin innovaatio tuo silmälääkärin etävastaanoton syrjäseuduille

Roope Sihvola on merkillinen mies. Sen lisäksi, että hän on leikkaava silmäkirurgi ja Silmäaseman lääketieteellinen johtaja, hänessä asuu selvästi myös pieni keksijä ja pioneeri. Sihvola näki ongelman, johon hän halusi ratkaisun. Hän tiesi, että Suomessa olisi tarvetta silmälääkärin etävastaanotolle, sillä Suomi on harvaan asuttu maa ja syrjäseuduilla on pitkä matka lähimmälle silmälääkärille. Monelle iäkkäälle pitkä matka voi olla kynnyskysymys.

”Odottelimme jonkin aikaa markkinoille valmista teknologiaa, mutta kun sitä ei alkanut kuulua, niin päätimme toteuttaa idean itse olemassa olevilla laitteilla”, Sihvola kertoo.

Sihvola keksi yhdistää optikon mikroskooppiin live-kameran, jonka ansiosta etälääkäri voi nyt tutkia asiakkaan silmät jopa toiselta puolelta Suomea. Kysymyksessä oli pieni oivallus, jolla on kuitenkin suuri merkitys. Nyt etälääkärin vastaanotolla silmien terveydestä saadaan lähes yhtä kattavat tiedot kuin perinteisellä silmälääkärikäynnillä.

Silmäaseman etälääkärivastaanotolla optikko tutkii asiakkaan näön, mittaa silmänpaineen ja ottaa silmänpohjan rakennekuvat silmälääkärin lausuntoa varten. Lisäksi silmän etuosa tutkitaan kameralla varustetulla mikroskoopilla, jonka avulla etälääkäri näkee asiakkaan silmään tietokoneensa ruudulta.

”Kuvaruudulta on yllättävän helppo erottaa esimerkiksi kaihimuutokset. Etälääkäripalvelut vaativat mikroskoopin ja kameran lisäksi vain tietokoneen, internetyhteyden ja puhelimen”, Sihvola toteaa.

Lääkäri kertoo tulokset saman tien puhelimitse ja vastaa asiakkaan mahdollisiin kysymyksiin.

Optikko Annukka Iivari on saanut etälääkäripalveluista ainoastaan positiivista palautetta: ”Jopa etukäteen varauksella suhtautuneet asiakkaat ovat jälkeenpäin sanoneet, että tämähän oli tosi hyvä. On myös ollut todella palkitsevaa, kun moni näköongelmiaan pitkään hautonut on päässyt etävastaanoton ansiosta ajoissa hoitoon.”

”Meille syrjäseudulla asuville tämä on aivan mahtava palvelu. Etälääkärin kanssa oli luontevaa jutella puhelimen välityksellä, ja sain silmien määräaikaistarkastuksen hoidettua helposti ajallaan. Tulen ehdottomasti uudestaan!”, sanoo Vuokko Kiviniemi, joka vältti lähes 130 kilometrin matkan Nurmeksesta Kuopioon.

Silmälääkärin etävastaanotto on uusi, ketterä palvelukonsepti, joka tarjoaa asiakkaalle entistä parempaa palvelua paikallisesti. Etävastaanotto on esimerkki Silmäaseman uuden strategian mukaisesta toiminnasta, jossa hyödynnetään digitaalisuutta uudella tavalla, tavoitteena olla hyvän näkemisen ykkösvalinta.

”Näemme silmälääkärin etävastaanotoissa suurta potentiaalia. Seuraamme mielenkiinnolla, kuinka suuren suosion palvelu herättää, ja olemme valmiit laajentamaan etävastaanottokonseptia nopeastikin”, Sihvola kertoo.

Uusi etälääkäripalvelu tulee Silmäaseman rekan palveluvalikoimaan joulukuun alussa. Ensimmäiset etävastaanottoajat ovat Vesannossa, Nilsiässä ja Pyhäsalmella.  Katso Silmäaseman rekan tarkempi aikataulu täältä.

Lisätietoja antaa

Roope Sihvola, lääketieteellinen johtaja, p. 050 501 1920
Niina Streng, viestintä- ja sijoittajasuhdepäällikkö, p. 050 322 5195

Silmäasema on kotimainen yritys, joka tarjoaa maanlaajuisesti kaikki näkemisen ja silmäterveyden tuotteet ja palvelut. Silmäasema on Suomen suurin yksityinen silmäleikkauksia tarjoava silmäsairaalaketju sekä toiseksi suurin optikkoketju. Silmäasema-ketjulla on lähes 150 myymälää ja 13 silmäsairaalaa Suomessa sekä kahdeksan myymälää Virossa. Silmäasema-ketjun palveluksessa työskentelee yli 1 000 näkemisen ja silmäterveyden ammattilaista. Silmäasema-konsernin liikevaihto vuonna 2018 oli 122,9 miljoonaa euroa ja oikaistu käyttökate 11,8 miljoonaa euroa.