Tiedote

Tuhannet glaukoomapotilaat tietämättömiä sairaudestaan – Silmäasema haluaa löytää heidät kaikki

Suomessa on yli 91 000 glaukoomapotilasta, jotka käyttävät sairautensa hoitoon lääkkeitä.1 Glaukoomaa koskevan Käypä hoito -suosituksen mukaan kehittyneissäkin maissa vain alle puolet sairastuneista tietää sairastavansa glaukoomaa.2 Tämä tarkoittaa, että Suomessa on jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka sairastavat glaukoomaa, mutta ovat tietämättömiä sairaudestaan. Hoitamaton glaukooma voi johtaa merkittävään näön heikkenemiseen, näkökentän supistumiseen ja pahimmillaan jopa silmän näkökyvyn menettämiseen.   

”Me Silmäasemalla näkemisen ja silmäterveyden asiantuntijoina olemme sitä mieltä, että liian moni suomalainen on tällä hetkellä saatavilla olevan hoidon ulkopuolella, koska he eivät tiedä tai osaa epäillä sairastavansa glaukoomaa. Käynnistämme kampanjan, koska haluamme tehdä oman osamme näiden potilaiden löytämiseksi ja saamiseksi asianmukaisen hoidon piiriin”, toteaa Silmäaseman lääketieteellinen johtaja Olli Väisänen.

Kampanjakuukauden aikana Silmäaseman asiantuntijat tarjoavat Silmäasema-ketjun liikkeissä glaukoomaan liittyvää terveystietoa sekä tekevät ilmaisia silmänpainemittauksia. Tarkoitus on kartoittaa yhtä glaukooman riskitekijää eli kohonnutta silmänpainetta ja antaa ihmisille taudin oireisiin ja tunnistamiseen liittyvää luotettavaa tietoa. Tavoite on, että mahdollisimman moni glaukoomaa tietämättään sairastava henkilö löydettäisiin ja saataisiin hakeutumaan hoidon piiriin.   

”Kohonnut silmänpaine on glaukooman tärkein riskitekijä, mutta pelkän silmänpaineen perusteella glaukoomaa ei pysty todentamaan tai poissulkemaan. Glaukooma-diagnoosin voi tehdä ainoastaan silmälääkäri perusteellisten tutkimusten jälkeen. Siksi kannustammekin kaikkia glaukoomaa itsellään epäileviä varaamaan ajan silmälääkärille”, muistuttaa Silmäasemalla vastaanottava silmätautien erikoislääkäri Ilkka Puusaari.

 

1 Lähde: Tilastotietokanta Kelasto. Voimassaolevat, alkaneet ja päättyneet lääkekorvausoikeudet [verkkotietokanta]. http://raportit.kela.fi/ibi_apps/WFServlet?IBIF_ex=NIT084AL

2 Lähde: Glaukooman Käypä hoito -suositus. http://www.kaypahoito.fi/web/kh/potilaalle/suositus?id=khp00008    

 

 

Lisätietoja kampanjasta

http://www.silmaasema.fi/glaukooma

Olli Väisänen, lääketieteellinen johtaja, Silmäasema, p. 040 652 9662

 

SILMÄASEMA OYJ
Viestintä