Uutinen

Tutkimus: 30–39-vuotiaat kokevat eniten näkemisen haasteita

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista haluaisi nähdä paremmin. Lähes puolet Silmäaseman teettämään kyselyyn vastanneista on joskus pyytänyt apua ventovieraalta, koska ei ole nähnyt kunnolla. Näkemisen haasteet korostuvat ehkä hieman yllättäen 30–39-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa 43 % haluaisi nähdä paremmin useimmiten ja 9 % joutuu pyytämään apua jatkuvasti. Näön haasteet ovat aiheuttaneet häpeää tai kiusallisia tilanteita eniten juuri tälle ikäryhmälle.

Tuoreen tutkimuksen mukaan erityisesti 30–39-vuotiaat kokevat eniten haasteita näkemisen suhteen. ”Vanhemmat ikäryhmät pitänevät näön heikkenemistä ja silmälaseja luonnollisena ikääntymiseen kuuluvana asiana.  Nuoremmat taas eivät välttämättä halua pitää laseja kaikissa tilanteissa tai saattavat lykätä niiden hankkimista”, Silmäasema silmäsairaalan johtava ylilääkäri Kaisu Järvinen toteaa.

Tutkimuksen mukaan 42 % kaikista vastanneista tuntee ihmisen, joka ei halua myöntää tarvitsevansa silmälaseja. Vastanneiden mukaan näkemisen haasteet aiheuttavat kiusallisia tilanteita mm. arjen asioinnissa, liikkumisessa, muiden ihmisten tunnistamisessa ja lukemisessa yleensä. Se, että kaupassa ei näe hintalappua tai pysäkillä bussin numeroa, hankaloittaa elämää ja aiheuttaa häpeän tunteita. Samoin se, ettei tunnista tuttua ihmistä kadulla, tai näe, mitä työkaveri näyttää puhelimen ruudulta.

Noin puolet vastanneista on joskus joutunut pyytämään apua ventovieraalta, kun ei ole nähnyt kunnolla. 30–39-vuotiaista peräti 9 %, mutta vanhemmissa ikäryhmissä vain 0–2 % on joutunut pyytämään apua jatkuvasti.

Kyselyn mukaan suomalaisia kiinnostaa silmien terveys ja sen ylläpitäminen ja he ovat suhteellisen tietoisia silmäsairauksista ja silmiin liittyvistä ongelmista. Silti 75 % vastanneista uskoo silmiensä olevan ”onnelliset”.  Onnellisuutta lisäävät mm. silmien terveys sekä sopivat silmä- ja aurinkolasit, mutta myös itselle tärkeiden ja kauniiden asioiden katseleminen.

”Silmät ovat todella tärkeät: onhan näkö yksi ihmisen tärkeimmistä aisteista ja silmien kautta voi myös viestiä paljon”, kiteyttää Kaisu Järvinen.

Silmäaseman teettämän tutkimuksen toteutti nSight kvantitatiivisena online-kyselynä kuluttajapaneelissa, jonka otanta vastaa suomalaista väestöä 30 ikävuodesta ylöspäin.

Lisätietoja:
Kaisu Järvinen, johtava ylilääkäri, Silmäasema, [email protected],  0400 994 154
Niina Streng, viestintäpäällikkö, Silmäasema, [email protected], 050 3225 195