Tiedote

Tutkimus: Moni uskoo, ettei ikä vaikuta omaan näkökykyyn

Silmäaseman teettämän tutkimuksen mukaan 12 % aikuisväestöstä uskoo, ettei ikä muuta heidän näköään. Muita useammin näin ajattelevat 30–39-vuotiaat sekä pääkaupunkiseutulaiset. 42 % vastaajista tuntee ihmisen, joka ei halua myöntää tarvitsevansa silmälaseja. Vaikka näkö väistämättä muuttuu iän myötä, tarjolla on ratkaisuja silmälaseista linssileikkauksiin.

”Ikänäkö on fysiologisesti väistämätön ilmiö, ja vain häviävän pieni osa ihmisistä pärjää ikääntyessään ilman lähilaseja. Nykyään ikänäköä pystytään korjaamaan myös leikkauksella”, Silmäasema silmäsairaalan johtava ylilääkäri Kaisu Järvinen kertoo.

Sama 30–39-vuotiaiden ikäryhmä, jolla on vahva usko, ettei heidän näkönsä muutu ikääntyessä, kokee myös eniten näkemisen haasteita. He muun muassa kokevat muita ikäryhmiä useammin häpeää tai kiusallisia tilanteita näön haasteiden takia. Silmäasema raportoi 30–39-vuotiaiden näkemisen haasteista lehdistötiedotteessa huhtikuun alkupuolella.

Kaisu Järvisen mukaan tuloksista näkyy, että vanhemmat ikäryhmät pitävät näön heikkenemistä ja silmälaseja luonnollisena ikääntymiseen kuuluvana asiana. Nuoremmat taas eivät välttämättä halua pitää laseja kaikissa tilanteissa tai saattavat lykätä niiden hankkimista, mikä näkyy näkemisen haasteina arjessa.

”Näkemisen vaatimukset ovat tänä päivänä hyvin monipuoliset niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Eri aktiviteeteissa silmälasien käyttö saattaa olla hankalaa. Onneksi moninaisiin näkemisen vaatimuksiin löytyy nykyään hyvät ratkaisut niin optiikan kuin silmäkirurgiankin puolelta. Tarjolla on erilaisia silmälasilinssejä ja piilolinssejä, näkemisen apuvälineitä ja tarvittaessa voidaan tehdä myös linssi-, laser-, kaihi- tai luomileikkaus. Saatavilla on myös kehittyneitä silmänsisäisiä moniteholinssejä, joiden avulla voidaan päästä kokonaan eroon silmälaseista tai vähentää niiden käyttöä merkittävästi”, Järvinen kertoo.

Silmäaseman teettämän tutkimuksen toteutti nSight kvantitatiivisena online-kyselynä kuluttajapaneelissa, jonka otanta vastaa suomalaista väestöä 30 ikävuodesta ylöspäin.

Lisätietoja:
Kaisu Järvinen, johtava ylilääkäri, Silmäasema, [email protected], p. 0400 994 154
Niina Streng, viestintäpäällikkö, Silmäasema, [email protected], p. 050 3225 195