Sairaalaoptikko Heli Marttila

sairaalaoptikko heli

”Tervehdys Silmäaseman Turun silmäsairaalasta. Olen ollut nyt vuoden sairaalaoptikkona Medilaserin ja Silmäaseman fuusion jälkeen Turun silmäsairaalassa. On ollut mukavaa päästä mukaan Silmäaseman laajaan silmäpalveluiden maailmaan, jossa asiakkaamme voivat valita itselleen mieluisimman näönkorjausvaihtoehdon silmälasi-, piilolinssi- tai silmäkirurgisista palveluista.”

”Ennen Silmäasemalle siirtymistä toimin Turun Medilaserin klinikalla 10 vuotta sairaalaoptikkona. Medilaserissa toiminta keskittyi silmäkirurgiaan ja silmälääkärin vastaanottotoimintaan. Minulla on ollut onni ja ilo saada työkavereiksi silmälääkäreitä, jotka ovat neuvoneet ja opettaneet vuosien varrella silmäkirurgian ja silmätautien saloja. Medilaserissa tein laser-, linssi-, Icl- ja kaihileikkausten esitutkimuksia sekä puolivuotiskontrolleja. Esitutkimuksiin siellä ja nykyisessäkin työssäni kuuluu useita anatomiakuvauksia kuten topografia, OCT, Iol-Master ja Verion mittaukset ja niistä iol-linssien laskenta. Esitutkimuksessa teen asiakkaille myös refraktion ja tutkin silmien yhteistoimintaa, mittaan paineet ja mikroskopoin silmän rakenteita. Esitutkimuksemme tarkoituksena on kartoittaa silmien rakenteiden soveltuvuus silmäkirurgiaan ja löytää mahdollisia poikkeavuuksia tai silmäsairauksia, jotka mahdollisesti vaikuttaisivat epäsuotuisasti saavutettavaan lopputulokseen. Nyt Silmäasemalla asiakas menee näiden tutkimusten jälkeen silmälääkärin jakkaralle vielä lopullista leikkaussuunnittelua varten.

Medilaserissa olin myös osa leikkaussalitiimiä ja välinehuoltoa. 8 vuotta olin instrumentti- ja valvovana hoitajana sekä laser- että silmän sisäisissä leikkauksissa. Nyt täällä Silmäasemalla autan salitiimiämme tarvittaessa. Koen, että tämä salissa tapahtuvan toiminnan tuntemus antaa kokonaisvaltaisen käsityksen itselleni siitä, mitä huomioitavaa on potilaan hoitopolussa, jotta leikkaus ja lopputulos osuvat kerralla maaliin.

Nautin työssäni siitä, että voin olla silmälääkärin työparina miettimässä parhainta leikkausratkaisua

Sairaalaoptikon työssäni koen mielekkyyden kannalta tärkeäksi sen, että aina voin oppia uutta. Vuosien varrella silmäkirurgia on mennyt hurjasti eteenpäin. Laserkirurgiassa ensimmäisinä vuosina tehtiin pääasiassa Lasik-leikkauksia, mutta pian tuli käyttöön Femtolasik. Vuonna 2013 alettiin Turussa tehdä Smile-operaatioita, joka jätti nopeasti vanhemmat tekniikat eduillaan unholaan. Näiden rinnalla on aina tehty jonkin verran myös PRK-leikkauksia. Kehitystä on myös tapahtunut multifokaalilinsseissä, joita käytämme ikänäköleikkauksissa. Käytössä on ollut varmasti jo 10 erilaista multifokaalilinssiä, ja asiakastyytyväisyys on noussut erittäin hyvälle tasolle näillä uuden sukupolven linsseillä. Kun saimme käyttöömme joitain vuosia sitten Verionin, silmänsisäisissä leikkauksissa tapahtui suuri harppaus eteenpäin. Tämän tekniikan avulla tooristen linssien laskenta ja leikkauksessa linssin optimaalinen asettaminen oikeaan asentoon helpottui. Summa summarum: nautin siis työssäni siitä, että voin olla silmälääkärin työparina miettimässä parhainta leikkausratkaisua jokaisen asiakkaan toiveiden täyttämiseksi.

Tämän ensimmäisen vuoden aikana on ollut hienoa nähdä, kuinka valtaosa asiakkaista Silmäasemalla kulkeutuu leikkaukseen myymälässä saamansa informaation, silmälääkärin vastaanoton tai hoitoarviokäynnin perusteella. Asiakkailta olen kuullut paljon hyvää palautetta siitä informaatiosta, jota hoitoarvion tehnyt optikko tai muu henkilökunta on heille antanut. Kynnys astua myymälään kyselemään lisää silmäleikkauksista on paljon pienempi kuin tulla suoraan sairaalaan.”

Heli Marttila, sairaalaoptikko

Tutustuitko jo näihin?

Töissä Silmäasemalla

Näkemisen arvoinen kesätyö

Kesätyö on erinomainen tapa päästä tutustumaan alan töihin. Parhaimmillaan kesätyö on samalla myös polku vakituiseen työpaikkaan esimerkiksi valmistumisen jälkeen. Monen kesätyökokemusta täydentävät myös työharjoittelut ja opinnäytetyöpaikat.

Lue lisää

Töissä Silmäasemalla

Silmäterveyden johtava optikko Terhi Jurvanen

Terhi Jurvasen lääkintävahtimestarin työstä alkanut ura johti sittemmin näönhuollon ja silmäterveyden alalle sekä optometristiksi kouluttautumiseen. Tällä hetkellä hän työskentelee Silmäasemalla silmäterveyden johtavana optikkona.

Lue lisää

Töissä Silmäasemalla

Palveluesihenkilö ja optometristi Vesa Peuhkuri

Vesa Peuhkuri aloitti silmäasemalaisena vuonna 2016. Vesa kiittää Silmäaseman monipuolisia työmahdollisuuksia: " Tehtäviä on tarjottu ja olen myös itse ollut aktiivinen muuttamaan työnkuvaani. Mielestäni kannattaa olla rohkea ja tehdä töitä omien uravalintojen eteen. Olen ollut jo aika pitkään tämän saman työnantajan palveluksessa ja voin sanoa, että olen ylpeä silmäasemalainen."

Lue lisää