Sairaalaoptikko Heli Marttila

sairaalaoptikko heli

”Tervehdys Silmäaseman Turun silmäsairaalasta. Olen ollut nyt vuoden sairaalaoptikkona Medilaserin ja Silmäaseman fuusion jälkeen Turun silmäsairaalassa. On ollut mukavaa päästä mukaan Silmäaseman laajaan silmäpalveluiden maailmaan, jossa asiakkaamme voivat valita itselleen mieluisimman näönkorjausvaihtoehdon silmälasi-, piilolinssi- tai silmäkirurgisista palveluista.”

”Ennen Silmäasemalle siirtymistä toimin Turun Medilaserin klinikalla 10 vuotta sairaalaoptikkona. Medilaserissa toiminta keskittyi silmäkirurgiaan ja silmälääkärin vastaanottotoimintaan. Minulla on ollut onni ja ilo saada työkavereiksi silmälääkäreitä, jotka ovat neuvoneet ja opettaneet vuosien varrella silmäkirurgian ja silmätautien saloja. Medilaserissa tein laser-, linssi-, Icl- ja kaihileikkausten esitutkimuksia sekä puolivuotiskontrolleja. Esitutkimuksiin siellä ja nykyisessäkin työssäni kuuluu useita anatomiakuvauksia kuten topografia, OCT, Iol-Master ja Verion mittaukset ja niistä iol-linssien laskenta. Esitutkimuksessa teen asiakkaille myös refraktion ja tutkin silmien yhteistoimintaa, mittaan paineet ja mikroskopoin silmän rakenteita. Esitutkimuksemme tarkoituksena on kartoittaa silmien rakenteiden soveltuvuus silmäkirurgiaan ja löytää mahdollisia poikkeavuuksia tai silmäsairauksia, jotka mahdollisesti vaikuttaisivat epäsuotuisasti saavutettavaan lopputulokseen. Nyt Silmäasemalla asiakas menee näiden tutkimusten jälkeen silmälääkärin jakkaralle vielä lopullista leikkaussuunnittelua varten.

Medilaserissa olin myös osa leikkaussalitiimiä ja välinehuoltoa. 8 vuotta olin instrumentti- ja valvovana hoitajana sekä laser- että silmän sisäisissä leikkauksissa. Nyt täällä Silmäasemalla autan salitiimiämme tarvittaessa. Koen, että tämä salissa tapahtuvan toiminnan tuntemus antaa kokonaisvaltaisen käsityksen itselleni siitä, mitä huomioitavaa on potilaan hoitopolussa, jotta leikkaus ja lopputulos osuvat kerralla maaliin.

Nautin työssäni siitä, että voin olla silmälääkärin työparina miettimässä parhainta leikkausratkaisua

Sairaalaoptikon työssäni koen mielekkyyden kannalta tärkeäksi sen, että aina voin oppia uutta. Vuosien varrella silmäkirurgia on mennyt hurjasti eteenpäin. Laserkirurgiassa ensimmäisinä vuosina tehtiin pääasiassa Lasik-leikkauksia, mutta pian tuli käyttöön Femtolasik. Vuonna 2013 alettiin Turussa tehdä Smile-operaatioita, joka jätti nopeasti vanhemmat tekniikat eduillaan unholaan. Näiden rinnalla on aina tehty jonkin verran myös PRK-leikkauksia. Kehitystä on myös tapahtunut multifokaalilinsseissä, joita käytämme ikänäköleikkauksissa. Käytössä on ollut varmasti jo 10 erilaista multifokaalilinssiä, ja asiakastyytyväisyys on noussut erittäin hyvälle tasolle näillä uuden sukupolven linsseillä. Kun saimme käyttöömme joitain vuosia sitten Verionin, silmänsisäisissä leikkauksissa tapahtui suuri harppaus eteenpäin. Tämän tekniikan avulla tooristen linssien laskenta ja leikkauksessa linssin optimaalinen asettaminen oikeaan asentoon helpottui. Summa summarum: nautin siis työssäni siitä, että voin olla silmälääkärin työparina miettimässä parhainta leikkausratkaisua jokaisen asiakkaan toiveiden täyttämiseksi.

Tämän ensimmäisen vuoden aikana on ollut hienoa nähdä, kuinka valtaosa asiakkaista Silmäasemalla kulkeutuu leikkaukseen myymälässä saamansa informaation, silmälääkärin vastaanoton tai hoitoarviokäynnin perusteella. Asiakkailta olen kuullut paljon hyvää palautetta siitä informaatiosta, jota hoitoarvion tehnyt optikko tai muu henkilökunta on heille antanut. Kynnys astua myymälään kyselemään lisää silmäleikkauksista on paljon pienempi kuin tulla suoraan sairaalaan.”

Heli Marttila, sairaalaoptikko

Tutustuitko jo näihin?

optikko anne

Töissä Silmäasemalla

Optometristi Miikka Pasanen

Miikka Pasanen valmistui keväällä 2018 optometristiksi. Työt Silmäasemalla hän aloitti jo vuotta aiemmin optikko-opiskelijana. Lisäopintojen myötä hän siirtyi talon sisällä myymälästä silmäsairaalan puolelle töihin.

Lue Miikan tarina
Silmäasema optikko

Töissä Silmäasemalla

Optometristi Paula Verho

Paula Verho haaveili alunperin hammasteknikon työstä, mutta päätyi opiskelemaan optometriaa. Valmistumisen jälkeen hän jäi töihin Uudenkaupungin Silmäasemalle.

Lue Paulan tarina
optikko

Töissä Silmäasemalla

Optikko Anne Seikkula

Työnäköoptikko Anne Seikkula on työskennellyt pitkään Silmäasemalla. Jo opiskelujen ohella Vantaan toimipisteessä toiminut asiantuntija on todistanut alan suurta muuttumista vuosien aikana.

Lue Annen tarina