Silmäkirurgi Arvi-Matti Kuusniemi

Mutkien kautta löytynyt silmälääkärin ura toi toivotun tasapainon elämään

Arvi-Matti Kuusniemen tie silmälääkäriksi ei ollut suora, mutta nyt hän kokee olevansa urallaan pisteessä, johon on tähdännyt pitkään. Hän työskentelee silmäkirurgina Silmäaseman Helsingin ja Espoon silmäsairaaloissa ja pitää lisäksi vastaanottoa mm. Silmäaseman Lohjan ja Nummelan myymälöissä.

Valmistuttuaan lääkäriksi Arvi-Matti teki töitä pitkään yleislääkärinä, sisätaudeilla ja radiologialla – niin yksityisessä kuin julkisessakin terveydenhuollossa. Hän myös opiskeli edelleen ja väitteli lääketieteen tohtoriksi vuonna 2007.

”Tutkimustyötä tehdessäni huomasin olevani kätevä käsistäni ja leikkaavani laboratorion parhaat jääleikkeet kudospaloista mikroskoopilla tutkittavaksi. Olen myös lapsesta saakka pitänyt askartelusta, pienoismalleista ja radio-ohjattavista autoista. Tykkään tehdä käsillä töitä ja silmälääkärinä työskennellään usein pienten yksityiskohtien kanssa, joten vuonna 2010 päädyinkin sitten opiskelemaan silmätaudeille. Alassa viehätti myös se, että työhön ei kuulu yötöitä eikä päivystyksiä”, Arvi-Matti muistelee.

Erikoistuttuaan silmälääkäriksi Arvi-Matti työskenteli pitkään HYKS Silmäklinikalla ja teki siellä myös tutkimusta glaukoomakirurgiasta.

Silmäleikkauksia ja vastaanottoja

Silmäasemalla Arvi-Matti on työskennellyt silmätautien erikoislääkärinä ja silmäkirurgina vuodesta 2018 lähtien.

”Aloitin Espoon silmäsairaalassa osa-aikaisena HYKS:n työn ohessa ja siitä se lähti – viime vuosina olen tehnyt yhä enemmän ja enemmän töitä Silmäasemalla. Teen kaihi- ja linssileikkauksia, taittovirhekorjauksia ja hoidan glaukoomapotilaita. Pidän vastaanottoa muutaman kerran kuukaudessa Silmäaseman myymälöissä, se tuo mukavaa vaihtelua työhön”, Arvi-Matti kertoo.

”Silmäkirurgina työskentelyyn liittyy sopiva pieni jännitys, joka pitää aistit hereillä. Vastaanottotyö on rutiininomaisempaa, mutta optiikka on tosi mielenkiintoista ja silmän rakenteen kauneus lumoaa aina. Parasta tyydytystä saan asiakaskohtaamisista – siitä, että pystyn oikeasti kohtaamaan ihmisen: ymmärtämään, miksi hän on tullut silmälääkäriin, ja auttamaan häntä näkemään paremmin”, Arvi-Matti pohtii.

”Olen tähdännyt pitkään tähän ja olen tyytyväinen, kun elämä – työ ja vapaa-aika – on balanssissa. Vapaa-aikaa vietän tyttärieni kanssa ja tykkään myös urheilla eli minut voi löytää tenniskentältä tai kuntosalilta.”

Osaavat ammattilaiset työkavereina

Arvi-Matin mukaan Silmäasemalla on helppo työskennellä, koska käytössä on hyvät tietojärjestelmät, toimivat käytännöt ja ammattitaitoiset työkaverit.

”Näkeminen on oleellinen osa arkea ja juhlaa, koko elämää. Silmäasemalla saan olla osaavien ammattilaisten kanssa auttamassa ihmisiä heidän tärkeimmän aistinsa parantamisessa tai jopa säilyttämisessä. Tykkään siitä, että tiimissä on hyvä ja avoin ilmapiiri ja että jokainen tittelistä riippumatta tuo esiin oman tietämyksensä, jotta päästään yhdessä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.”

Tulevaisuudessa Arvi-Matti kaavailee siirtävänsä työnsä painopistettä vielä enemmän kirurgisiin hoitoihin.

Tutustuitko jo näihin?

Töissä Silmäasemalla

Silmälääkäri Suleyman Ali

Lääkäri Suleyman Ali aloitti silmätauteihin erikoistumisen vuonna 2018. Erikoistumisensa rinnalla hän on työskennellyt: "Silmäasemalla sain hyvän perehdytyksen ja pääsin monipuolisesti käyttämään ja kehittämään ammattitaitoani", Ali kiittää. Hän kiittää myös uran ja perhe-elämän yhdistämisen helppoudesta sekä tuesta hallinnollisissa asioissa.

Lue Suleymanin tarina
sairaalaoptikko heli

Töissä Silmäasemalla

Ylilääkäri Kati Ranta

Kati Ranta tekee Silmäaseman julkisten silmäterveyspalveluiden ylilääkärin työn ohella myös potilastyötä. Silmäasemalla lääkäri voi joustavasti yhdistää sekä julkisten silmäterveyspalveluiden että yksityisen sektorin työtehtäviä: "Pidän itsekin siitä, että voin toimia yksityisellä puolella ja pystyn samalla ylläpitämään sairaalapuolen tietoja ja taitoja”.

Lue Katin tarina
silmäkirurgi juha tutkii

Töissä Silmäasemalla

Silmäkirurgi Juha Lehtosalo

Silmäkirurgi Juha Lehtosalo keskittyy tällä hetkellä työhönsä Silmäaseman Helsingin silmäsairaalassa, jossa on käytössä moderniin kirurgiaan tarvittavat laitteet ja osaaminen.

Lue Juhan tarina