Tuotepäällikkö Hanna Airio
Tuotepäällikkö varmistaa, että Silmäaseman kehysvalikoima vastaa suomalaisten tarpeita
Hanna Airio aloitti aikanaan työskentelyn optikkoliikkeessä heti lukion jälkeen oikeastaan vähän sattumalta – mutta se oli onnekas sattuma, joka johti mielenkiintoiselle urapolulle Suomen suurimman näönhuollon ja silmäterveyden toimijan palveluksessa. Hanna valmistui optikoksi vuonna 2001 ja Silmäasema-ura alkoi muutamaa kuukautta myöhemmin silloisessa Helsingin Ateneuminkujan myymälässä. Viimeiset 10 vuotta hän on tuotepäällikkönä vastannut koko Silmäaseman kehysvalikoimasta ja siitä, että asiakkaat löytävät eri puolilla maata sijaitsevista ketjun myymälöistä omia tarpeitaan ja toiveitaan vastaavia kehyksiä ja aurinkolaseja.
”Ateneuminkujan yrittäjävetoista Silmäasema-myymälää pyöritettiin kolmen hengen voimin ja pääsin jo siellä tekemään tuoteostoja. Muutaman vuoden jälkeen siirryin optikoksi isompaan myymälään Helsingin keskustassa, missä hoidin kehys- ja aurinkolasiostoja yhdessä erään kollegani kanssa. Silloin kävimme ahkerasti myös esittelemässä tuotteita erilaisissa tapahtumissa, kuten naistenilloissa”, Hanna muistelee.
Silmäaseman kasvaessa hankintoja keskitettiin jatkuvasti enemmän alueellisille ostajaorganisaatioille. Hanna toimikin puolet työajastaan myymäläoptikkona ja puolet ostajana Helsingin alueen ostotiimissä, kunnes sai vuonna 2014 vastuulleen koko kehysvalikoiman kehittämisen tuotepäällikkönä Silmäaseman hallinnossa. Tänä päivänä Hannan vetämä nelihenkinen kehystiimi on osa Silmäasema Optiikan kaupallista tiimiä.
Valikoimasuunnittelua ja tukea myymälöille
”Tärkein tehtäväni kehyksistä vastaavana tuotepäällikkönä on varmistaa, että Silmäasema pystyy vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin siten, että myymälöissämme on houkutteleva ja suomalaisten käyttötarpeisiin ja ominaispiirteisiin sopiva tuotevalikoima. Meillä Suomessa satsataan kansainvälisesti vertailtuna paljon kehyksiin ja linsseihin, joten haluamme tarjota asiakkaille parhaat mahdolliset kehysvaihtoehdot”, Hanna kiteyttää tehtäväänsä.
Valikoimasuunnitteluun ja ostamiseen liittyy kansainvälisiä ostopäiviä ja messuja sekä paljon yhteydenpitoa ulkomaisiin tavarantoimittajiin, joten työkielenä on usein englanti. Noin 20 prosenttia valikoimasta on Silmäaseman omia mallistoja, ns. private label -tuotteita, jotka suunnitellaan ja tuotetaan yhteistyössä ulkomaisten valmistajien kanssa.
”Rakastan malliston suunnittelua, se on kirsikka kakun päällä tässä työssä. Olen aina tykännyt seurata trendejä, ja silmälasit ovat niin merkittävä osa pukeutumista. Muodin vaihtelut näkyvät kehysmalleissa, väreissä ja materiaaleissa. Trendikkyyden ohella on kuitenkin aivan yhtä tärkeää se, että suunnittelemme asiakkaiden erilaisia käyttötarpeita vastaavia mallistoja”, Hanna painottaa.
”Mahtava tiimini huolehtii valikoiman lisäksi mm. myymälöiden varastojen hallinnasta ja päivittäisestä tuotetuesta. Toimimme tiiviisti Silmäasema-myymälöiden tukena, jotta niiden henkilökunta voi auttaa asiakkaita löytämään itselleen parhaiten sopivat ratkaisut. Tämä tarkoittaa käytännössä mm. sisällön tuottamista tietojärjestelmiin ja tiivistä yhteistyötä Silmäaseman markkinoinnin kanssa”, Hanna kertoo.
Rohkeasti mukana monessa
”Tuotepäällikön työ on hyvin monipuolista ja saan olla mukana erilaisissa työryhmissä ja kehittämisprojekteissa – liittyivät ne sitten järjestelmiin, laadunhallintaan tai vaikkapa vastuullisuusraportoinnin vaatimuksiin”, Hanna valottaa.
”Työkenttä on niin moninainen, että ei voi jäädä miettimään, että osaankohan sitä tai tätä. On oltava rohkea ja avarakatseinen, verkostoiduttava ja heittäydyttävä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Olen oppinut paljon mahtavilta työkavereilta ja saanut mahdollisuuksia edetä urallani oman työni ja sen tulosten avulla. Koenkin, että olen saanut kasvaa organisaation rinnalla, kun Silmäasema on kasvanut Suomen johtavaksi näkemisen ja silmäterveyden toimijaksi. Se on muuten yhdistelmä, jota ulkomaiset kumppanimmekin arvostavat – näin laajan palveluvalikoiman tarjoavia yrityksiä ei löydy muualta maailmasta”, Hanna kertoo.
Hannan mukaan Silmäasemaa leimaa vahvasti yrittäjähenkisyys, joka huokuu kentälle asti. Esihenkilöt ovat hyviä esikuvia, joiden tuki ja kannustus siivittävät ihmisiä eteenpäin ja näkyvät myös koko Silmäasema-joukkueen hienona yhteishenkenä.
Vapaa-aikanaan Hanna usein tsemppaa poikaansa ja tämän joukkuetta jalkapallokentän laidalla, joskus mukanaan Salsa-neiti – Bostoninterrieri, joka pitää Hannankin mukavasti liikkeessä.
Tutustuitko jo näihin?
Töissä Silmäasemalla
Näkemisen arvoinen kesätyö
Kesätyö on erinomainen tapa päästä tutustumaan alan töihin. Parhaimmillaan kesätyö on samalla myös polku vakituiseen työpaikkaan esimerkiksi valmistumisen jälkeen. Monen kesätyökokemusta täydentävät myös työharjoittelut ja opinnäytetyöpaikat.
Lue lisääTöissä Silmäasemalla
Palveluesihenkilö ja optometristi Vesa Peuhkuri
Vesa Peuhkuri aloitti silmäasemalaisena vuonna 2016. Vesa kiittää Silmäaseman monipuolisia työmahdollisuuksia: " Tehtäviä on tarjottu ja olen myös itse ollut aktiivinen muuttamaan työnkuvaani. Mielestäni kannattaa olla rohkea ja tehdä töitä omien uravalintojen eteen. Olen ollut jo aika pitkään tämän saman työnantajan palveluksessa ja voin sanoa, että olen ylpeä silmäasemalainen."
Lue lisääTöissä Silmäasemalla
Sairaanhoitaja Tiina Tiitola
"Työskentelen viikon aikana kahtena päivänä leikkaussalissa, kahtena päivänä leikkaussoittotiimissä ja yhtenä päivänä puhelintyössä hoitajalinjalla. Olen luonteeltani sellainen, että kaipaan toimintaa ja vaihtelua, joten tämä työ sopii minulle oikein mainiosti”, kertoo Silmäaseman silmäsairaalassa työskentelevä sairaanhoitaja Tiina Tiitola.
Lue lisää