Silmälääkäri Suleyman Ali

Miten onnistuu erikoistumisopintojen ja privaattivastaanoton yhdistäminen?

Monipuolinen työkokemus Silmäasemalta jo erikoistumisen aikana

Lääkäri Suleyman Ali aloitti silmätauteihin erikoistumisen vuonna 2018 Porissa, ja jatkoi siitä erikoistumistaan yliopistojaksolla HUS:ssa. Suleyman on erikoistumisen rinnalla työskennellyt useamman vuoden ajan Silmäaseman Julkisissa Silmäterveyspalveluissa sekä pitänyt yksityisvastaanottoa Silmäasemalla.

Mutkattomasti työpäiviä Silmäasema Julkisissa Silmäterveyspalveluissa

Suomen Silmälääkäriyhdistyksen syyskoulutuspäivillä vuonna 2019 Suleyman jutteli erikoistuvan lääkärin työmahdollisuuksista Coronaria Silmäklinikalla (nyk. Silmäasema Julkiset Silmäterveyspalvelut). Pian Suleyman aloittikin erikoistumisen ohessa työt Kotkan keskussairaalassa, jossa Silmäasema nykyisinkin tuottaa silmälääkäripalvelut

”Sain hyvän perehdytyksen ja selkeät ohjeet potilastyöhön, joten työskentelyn aloittaminen oli mutkatonta. Henkilökunta on asiantuntevaa ja tarvittaessa voin myös konsultoida ylilääkäriä. Työnkuva on ollut selkeä ja työmäärä sopiva – olen myös voinut vaikuttaa työskentelytahtiin ja hoidettaviin potilasryhmiin”, Suleyman iloitsee.

Refraktiokoulutuksen kautta yksityisvastaanottoa pitämään

Ensimmäinen steppi yksityisvastaanottoa kohti oli refraktiokoulutus, jonka Silmäasema järjesti HUS:n erikoistuville vuonna 2020. Suleymanista koulutus oli erittäin hyödyllinen, koska yliopiston erikoistumisopinnoissa panostetaan enemmän kliiniseen oppimiseen, diagnosointiin ja hoitamiseen – refraktoinnin ja silmälasien määrityksen opettelulle ei juuri jää aikaa.

”Refraktointi ja lasien määrittäminen on kuitenkin tärkeä taito ja sain koulutuksesta hyvän pohjan siihen. Koulutuksen yhteydessä pääsin myös harjoittelemaan refraktointia optikon kanssa, mikä toi varmuutta omaan tekemiseen. Tosin Silmäasemalla on mahdollisuus pitää vastaanottoa myös optikon esifraktoimana, mikä tietysti helpottaa varsinkin uuden tulokkaan työtä”, Suleyman kertoo.

Tukea oman yrityksen perustamiseen ja lupaprosessiin

Silmäaseman yksityisvastaanottoa pitävät lääkärit toimivat ammatinharjoittajina tai oman yrityksen kautta. Suleyman koki, että sai apua ihan kädestä pitäen toiminimen perustamiseen, AVI:n lupien hakemiseen ja muihin hallinnon asioihin. Uudet lääkärit saavat myös vastuulääkäriltä perehdytyksen potilastietojärjestelmään sekä Silmäaseman toimintatapoihin.

Suleyman on pitänyt vastaanottoa pääkaupunkiseudun myymälöissä. Myymälöiden henkilökunnalta hän on saanut neuvoja monissa käytännön asioissa, samoin vastaanottojen aikataulujen suunnittelussa järkeviksi. Aluksi Suleyman otti potilaita melko harvakseen, mutta aika pian hän jo pystyi tiivistämään tahtia.

Helppoa yhdistää ura ja perhe

Myös silloin, kun erikoistumisopinnot ovat vieneet paljon aikaa, Suleyman on pystynyt yhdistämään Silmäaseman työt opiskeluun.

”Vastaanottoa on ollut mahdollista pitää joustavasti eli välillä kevyemmin, mikä on ollut tärkeätä niin erikoistumisen kannalta kuin perheenlisäystä saadessammekin. Haluan työskennellä paikassa, missä on mahdollista yhdistää ura ja perhe. Työni on mielekästä ja saan tehdä sitä huippukollegoiden kanssa. Työn kautta olen myös saanut uusia kavereita”, Suleyman iloitsee.

Tutustuitko jo näihin?

sairaalaoptikko heli

Töissä Silmäasemalla

Ylilääkäri Kati Ranta

Kati Ranta tekee Silmäaseman julkisten silmäterveyspalveluiden ylilääkärin työn ohella myös potilastyötä. Silmäasemalla lääkäri voi joustavasti yhdistää sekä julkisten silmäterveyspalveluiden että yksityisen sektorin työtehtäviä: "Pidän itsekin siitä, että voin toimia yksityisellä puolella ja pystyn samalla ylläpitämään sairaalapuolen tietoja ja taitoja”.

Lue Katin tarina
Silmälääkärikeskus

Töissä Silmäasemalla

Yksikönjohtaja Liubov Rippinen

Liubov Rippisen matka Tilkan silmäsairaalan on ollut mielenkiintoinen. Hän on alanvaihtaja, jolla on juristitausta. Oikeustieteiden lisäksi Liubov'ta on aina kiinnostanut lääketiede, ja yhtenä päivänä hän alkoi suunnitella etenemispolkua kohti uutta ammattia.

Lue Liubov'n tarina
optikko anne

Töissä Silmäasemalla

Optometristi Miikka Pasanen

Miikka Pasanen valmistui keväällä 2018 optometristiksi. Työt Silmäasemalla hän aloitti jo vuotta aiemmin optikko-opiskelijana. Lisäopintojen myötä hän siirtyi talon sisällä myymälästä silmäsairaalan puolelle töihin.

Lue Miikan tarina