Ylilääkäri Kati Ranta

sairaalaoptikko heli

Ylilääkärin työssä yhdistyy mielenkiintoisesti julkinen ja yksityinen silmäterveys

Silmäasema Julkiset Silmäterveyspalvelut Oy:n ylilääkäri Kati Ranta päätyi erikoistumaan silmälääkäriksi omien sanojensa mukaan sattumalta, kun ala vei mennessään hänen päästyään tekemään silmälääkärin sijaisuutta. Silmäasemalle hänen urapolkunsa ei suinkaan kulkeutunut sattuman, vaan kokemuksen kautta. Hän pääsi Mikkelin keskussairaalan silmäyksikön ylilääkärinä perehtymään läheltä yritykseen, joka tuotti yksikölle silmälääkäripalveluja kumppanina – tuolloin vielä Coronaria Silmäklinikan nimellä. Nykyisessä työssään Silmäasemalla hän pystyy yhdistämään toimimisen sekä julkisissa että yksityisissä silmäterveyspalveluissa.

”Toimittuani lähes 10 vuotta keskussairaalan silmäyksikön ylilääkärin tehtävissä siirryin Coronarialle Itä-Suomen vastuulääkäriksi syksyllä 2019 ja edelleen Coronaria Silmäklinikan ylilääkäriksi kesällä 2020. Sain keskussairaalassa nähdä läheltä, miten tämä yritys otti kumppaninamme vastuun silmäyksikön arjen pyörittämisestä. Koin silloin, että saimme merkittävää apua mm. lääkärityön organisointiin ja hoitojonojen seurantaan”, Kati Ranta muistelee.

Siirtyminen yksityisen terveydenhuollon maailmaan tapahtui Silmäaseman johtavan ylilääkärin Kaisu Järvisen perehdytyksessä.

”Tiivis yhteistyömme oli minulle suuri apu uudenlaisen toimenkuvan omaksumisessa. Yhdessä olemme myös pystyneet hyödyntämään erilaisia osaamisalueitamme asioiden kehittämisessä”, Kati kertoo.

Laaja yhteistyöverkosto tukena työssä

Alun jälkeen julkisen silmäterveyden toiminta on laajentunut ja organisaatio sen myötä kasvanut melkoisesti. Silmäaseman julkiset silmäsairaalat tuottavat silmäterveyden palveluilta hyvinvointialueiden kumppaneina kymmenellä paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

”Teen yhteistyötä yksiköidemme vastuulääkäreiden kanssa, jotka vastaavat arjen sujuvuudesta paikallisesti. Minun vastuulleni kuuluvat lääketieteelliset kysymykset ja tilaajayhteistyöhön liittyvät asiat”, Kati selvittää.

”Silmäasemalla on vahva taustaorganisaatio, jonka tuki ja yhteistyö helpottavat huomattavasti omaa työtäni. Julkisessa silmäterveydessä ei useinkaan ole käytettävissä sellaista tukea, jota saan nyt operatiiviselta johdolta ja rekrytointiyksiköltä.”

Monipuolisessa toimenkuvassa kehittämistä ja silmäkirurgiaa

Ylilääkärin toimenkuvaan kuuluu mm. toiminnan suunnittelu ja lääkäritarpeiden arvioiminen, valtakunnallisten ohjeistusten laatiminen sekä hoitoprosessien yhtenäistäminen yksiköissä yhteistyössä vastuulääkäreiden kanssa.

”Asun ja työskentelen Mikkelistä käsin, mutta työmaana on koko Suomi. Vaikka teen enimmäkseen etätyötä, on kivaa ja tärkeätä käydä paikan päällä eri yksiköissämme tapaamassa silmälääkäreitä ja muuta henkilöstöä”, Kati kertoo.

”Ylilääkärin työn ohella olen saanut tehdä varsin monipuolisesti myös potilastyötä – tällä hetkellä Kotkan ja Helsingin Tilkan yksiköissämme.  Kaihileikkaukset ovat olleet osa työtäni oikeastaan koko urani ajan. Se on omalla laillaan haastavaa ja samalla hyvin palkitsevaa. Potilaiden kohtaaminen hallintotyön ohella pitää jalat maassa.”

Paljon mahdollisuuksia silmälääkäreille

Katin mukaan Silmäasemalla silmälääkäri pystyy helposti yhdistämään työskentelyn sekä julkisessa että yksityisessä terveydenhuollossa.

”Meillä on laaja lääkärijoukko, ja suuri osa julkisissa silmäterveyspalveluissa työskentelevistä tekee töitä myös yksityisellä sektorilla. Pidän itsekin siitä, että voin toimia yksityisellä puolella ja pystyn samalla ylläpitämään sairaalapuolen tietoja ja taitoja”, Kati kiittelee.

Silmäaseman iso organisaatio avaa myös paljon mahdollisuuksia kehittymiseen. Kati osallistuu Lääkäriliiton erikoislääkäreille suunnattuun johtamiskoulutusohjelmaan työnantajan kustantamana.

Opiskelun ohella Kati viihtyy vapaa-aikanaan liikkumassa – joko ulkona metsässä tai sisällä ryhmäliikuntatunneilla. 20 kilometrin mökkimatka mahdollistaa lyhyetkin piipahdukset luonnon helmassa. Kuten useimmat silmälääkärit, hän tykkää tehdä myös käsillään monenlaista, kuten mosaiikki- ja neuletöitä.

Tutustuitko jo näihin?

Töissä Silmäasemalla

Silmälääkäri Suleyman Ali

Lääkäri Suleyman Ali aloitti silmätauteihin erikoistumisen vuonna 2018. Erikoistumisensa rinnalla hän on työskennellyt: "Silmäasemalla sain hyvän perehdytyksen ja pääsin monipuolisesti käyttämään ja kehittämään ammattitaitoani", Ali kiittää. Hän kiittää myös uran ja perhe-elämän yhdistämisen helppoudesta sekä tuesta hallinnollisissa asioissa.

Lue Suleymanin tarina
Silmälääkärikeskus

Töissä Silmäasemalla

Yksikönjohtaja Liubov Rippinen

Liubov Rippisen matka Tilkan silmäsairaalan on ollut mielenkiintoinen. Hän on alanvaihtaja, jolla on juristitausta. Oikeustieteiden lisäksi Liubov'ta on aina kiinnostanut lääketiede, ja yhtenä päivänä hän alkoi suunnitella etenemispolkua kohti uutta ammattia.

Lue Liubov'n tarina
optikko anne

Töissä Silmäasemalla

Optometristi Miikka Pasanen

Miikka Pasanen valmistui keväällä 2018 optometristiksi. Työt Silmäasemalla hän aloitti jo vuotta aiemmin optikko-opiskelijana. Lisäopintojen myötä hän siirtyi talon sisällä myymälästä silmäsairaalan puolelle töihin.

Lue Miikan tarina